INCREASING THE COMPETITIVENESS OF PRODUCTION OF FRUIT AND VEGETABLE PRODUCTS IN UZBEKISTAN
PDF (Русский)

Keywords

organization of production
processing
export
fruit and vegetable products
competitiveness
national economy

How to Cite

Kadirov А. (2022). INCREASING THE COMPETITIVENESS OF PRODUCTION OF FRUIT AND VEGETABLE PRODUCTS IN UZBEKISTAN: https://doi.org/10.55439/ECED/vol23_iss5/a64. Economics and Education, 23(5), 383–389. https://doi.org/10.55439/ECED/vol23_iss5/a777

Abstract

The article studies the influence of the processes of organization of production, processing, storage and export of fruit and vegetable products on the competitiveness of the national economy. Scientific proposals and practical recommendations have been developed to increase the competitiveness of the country's fruit and vegetable industry.

https://doi.org/10.55439/ECED/vol23_iss5/a777
PDF (Русский)

References

Указ Президента Республики Узбекистан «Об утверждении стратегии развития сельского хозяйства Республики Узбекистан на 2020- 2030 гг.» 2019 й 23 октябрь ПФ-5853.

Постановление Президента Республики Узбекистан «О мерах по дальнейшей поддержке экспортной деятельности» от 7 мая 2020 г., № ПП-4707.

Постановление Президента Республики Узбекистан «О мерах по реализации проекта «Модернизация сельского хозяйства Республики Узбекистан» с участием международного банка реконструкции и развития и международной ассоциации развития»” от 11 августа 2020 г., № ПП-4803.

Begg I. Innovative Directions for EU Cohesion Policy after 2020. CESifo Forum. 2018. https://www.cesifo- group.de/DocDL/CESifo-Forum-2018-1-Begg-EU-Cohesion-Policy-march.pdf. 5. Porter M.E. 1985: Competitive advantage: creating and sustaining superior performance. –London; Friendland.

Becker, Gary. Investment in Human Capital: A Theoretical Analysis // Journal of Political Economy, 1962. Vol. 70(5, Part 2, Supplement), pp. 9-49.

Ахмедов Т.М., Хасанджанов К.А., Хакимов Н.Х.. Региональная экономика: Учебное пособие. – М.: изд. РЭА им. Г.В.Плеханова. 2006. – 231 с.

Умурзаков Ў.П, Эшматов С. 2017. Мева-сабзавотчилик қиймат занжирида вертикал ва горизонтал интеграциянинг аҳамияти. “Молиячи маълумотномаси” журнали. №8(68).

Ergashev A. 2017. Analysis of fruit and vegetable supply, demand, diet quality and nutrition in Uzbekistan. Dissertation. Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn.

Larson D., Khidirov D., & Ramniceanu I. 2015. Uzbekistan - Strengthening the horticulture value chain (English). Uzbekistan vision 2030 background paper series. Washington, DC.

Назаров Ш.Х. Методологические аспекты повышения конкурентоспособности регионов. – Ташкент: IFMR, 2014. – 212 с.

Муродов Ш.М. Мева-сабзавот маҳсулотларини сотиш соҳасида кооперация муносабатларини шакллантириш: авт. дисс...и.ф.н. – Т., 2020. -51 б.

Хушвақтова Ҳ.С. Бозор шароитида мева-сабзавот кичик мажмуасида агросаноат интеграциясини ривожлантиришнинг ташкилий-иқтисодий муаммолари. дисс.авт. и.ф.н.  Тошкент, 2005. ЎзБИИТИ.

Садыков А.М. Новая стратегия развития Узбекистана: формирование, приоритеты, реализация. Монография. – Ташкент, 2019. – 536 c.

Сиражиддинов Н. Либерализация внешнеторговых операций и конкуренто-способность национальной экономики. – Т.: Экономическая обозрение, №11, 2004. с.67.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Economics and education